2008.01.09.
13:53

Írta: petal

Környezetvédelemmel az idegesítő DM ellen

Az Egyesült Államok az ellentmondások hazája. Persze sok országról elmondható ugyanez, de talán sehol nem olyan élesek az ellentétek, mint Amerikában, ahol megfér egymás mellett a legfejlettebb őssejt-technológia kidolgozása és az őssejt-kutatás teljes tiltása.

Hasonló a helyzet a környezetvédelem terén. Valószínűleg nem túlzás, hogy az USÁ-ban kapható a legtöbb környezetbarát termék, ott állnak a legmagasabb szinten a környezetvédelmi kutatások, miközben összesítve az ország az egyik legnagyobb környezetszennyezője a világnak.

A környezetvédelem felkarolása vagy annak teljes figyelmen kívül hagyása - mint oly sok minden más - a legtöbb ember (és vállalat) számára érdek kérdés. Érdekemben áll-e? Jobb lesz-e nekem tőle? (Sok esetben ezért is pattan le a kizárólag közösségi vagy környezeti szempontból közelítő szervezetek kommunikációja az átlagemberekről - de ez már egy másik bejegyzés témája.)

A DM News és a Pitney Bowes legfrissebb felmérése viszont arra mutat rá, hogy a környezetvédelem fordítva, vagyis más érdekek védelmében is felhasználható. A piackutatók arról kérdezték az átlag amerikaiakat, véleményük szerint a DM levelek a keletkező szemétmennyiség mekkora hányadát teszik ki? Nos, a válaszadók fele szerint a kommunális hulladék több mint fele csakis kéretlen reklámlevél lehet.

Nyilván nem tagadható, hogy a DM levelek elkészítéséhez jelentős mennyiségű papírt használ fel az iparág. Mégis, a valóság köszönőviszonyban sincs a kutatás eredményével. (Az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal nyilvántartása szerint a DM levelek az Egyesült Államokban keletkező hulladék 2 százalékáért felelősek.) Csak éppen a kérdés megítélésnél működésbe léptek az érdekek. A válaszadáskor vélhetően sokan inkább abból indultak ki, mennyire idegesítik őket a reklámlevelek.

Nyakatekert ez a gondolkodásmód vagy sem, ha pozitív dolog sül ki belőle a környezet javára, ám csapják be önmagukat az amerikaiak. Annyi legalább még kiderült a felmérésből, hogy sokan jobb szemmel néznék a DM leveleket, ha azok újrahasznosított papírra lennének nyomtatva.

Szólj hozzá!

Címkék: kutatás zöld direktben

A bejegyzés trackback címe:

https://mediainfo.blog.hu/api/trackback/id/tr73290829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása