2009.09.25.
12:06

Írta: mediainfo

BBC vizsgálat 'a nép nevében'

Én komolyan irigylem a BBC "problémáit". Most például a nézőket képviselő irányító-ellenőrző szerv, a BBC Trust indított széleskörű átvilágítást, mert azt szeretnék megtudni, hogy a közszolgálati etalonnak számító médiatársaság vajon jól költi-e a nép pénzét, és értéket ad-e a befizetett díjakért cserébe, s hogy az arányban áll-e az adófizetők pénzével. (Magyar perspektívából felmerül a kérdés, hogy bakker, ez kérdés?:)

A BBC One és a BBC Two, a két legnépszerűbb csatorna soha nem lett még átvizsgálva. Most igen. 3 hónapig várják az egyszerű nézőktől kezdve bárki észrevételeit, hogy miként lehetne jobbá tenni a BBC most vizsgált csatornáinak működését. A konzultációt promózzák a BBC site-ján, a Trust weboldalán, tévében. Égen-földön-levegőben, mert tényleg számítanak véleményekre. És ne aggódjunk, lesznek is.

Persze, jogos a vizsgálat. Egyfelől mert vannak a cégnél rendszeres átvilágítások, másfelől meg azért is, mert egyre hangosabb a kereskedelmi média hangja, miszerint a BBC egy nagy ronda monopólium, s legyen szíves, csak azt tartsa meg tevékenységeként a piacon, amit muszáj, de azt akkor magas szinten, irgum-burgum. (Lásd, a BBC Worldwide privatizálását érintő terveket.) Legutóbb ifjabb Murdoch hisztizett egyet, tanulságos beszéde elolvasható itt. Na, szóval a BBC-t most átvilágítják, konzultálnak a derék britek, tavasszal meg jön az elemzés, összefoglaló, nyáron publikálják a tanulmányt. Aztán meg történik valami.

Hogy miről jut mindez eszembe? Most jött a hír, hogy a Nap-kelte megy a Magyar Televízió képernyőjéről, mert a közalapítványi kuratórium úgy döntött, hogy nem támogatja a hitelfelvételt, és emiatt radikálisan spórolni kell, például ezen - az egyébként sokat vitatott - műsoron is. Gyorsan összedobnak egy saját gyártású műsort, amiről még semmit nem tudni, de jövő hétfőtől ezt fogjuk látni. Ezzel kapcsolatban sok dolgot lehetne mondani, de inkább nem. Mindenki gondoljon, amit akar, és nézze vissza az elmúlt hetek, hónapok híreit a köztévé kapcsán. Meg nézzen rá a Duna TV-vel kapcsolatos hírekre is.

Sajnos gondolkodni valót bőven ad a mi kis médiapocsolyánk. Tényleg, csak arra hívnám fel a figyelmet, milyen típusú kérdésekkel küzdenek a mi közmédiumaink. No meg, hogy mivel küszködik a BBC. Az egyiket azért ostorozzák, mert versenyképtelen, a másikat, mert túl versenyképes. Az egyiknek felróják, hogy nem tud "tiszteletreméltó monopóliummá" válni olyan kérdésekben, ahol pedig a közszolgálatnak lenne (kizárólag)dolga, a másikkal szemben az a vád, hogy túlvédi a monopóliumát, és olyan helyeken is csápjai vannak, ahol nem lenne helye.

Soha semmi nem jó:) Csak mégis, én irigylem a BBC gondjait. BTW, lassan megérkezik a BBC Entertainment kishazánkba (magyarán: novemberben átmárkázzák a BBC Prime-ot). Jó tévézést.

1 komment

Címkék: közeg

A bejegyzés trackback címe:

https://mediainfo.blog.hu/api/trackback/id/tr991406110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Döglött macska · http://www.pallas70.hu/tb-berugy-tanfolyam.php 2009.10.01. 12:13:38

A nap kelte azért kerül le, mert ha jön a fidesz, az úgyis kinyírja őket, szóval úgyis mindegy.
Ez van. Bolgár György Beszéljük Meg műsorát is milyen hamar kivégezték...
süti beállítások módosítása