2007.10.31.
19:10

Írta: mediainfo

Digitális horror

Csak kapkodom a fejemet. A HVG Háló mellékletében (2007. október) olvasom a Ian Neild, brit futurológussal készült interjút. A BT szakembere 2005 óta frissíti a BT Timeline-t. Ebben azt tippeli meg, mire számíthatunk a technológia fejlődése nyomán. Elég jó találati aránnyal dolgozik. Így annál is inkább félelmetes az alább idézett részlet:

"Háló: 2030-ra jósolta prognózisában a Mátrix létrejöttét. Mire gondolt pontosan?

I.N.: Egy olyan virtuális világ lehetőségére, amely képes olyan, majdnem teljesen életszerű élményt nyújtani, amelyet nemcsak látunk és hallunk, hanem meg is tapasztalunk. Részt tudunk benne venni, mindezt úgy, hogy az agyunkkal 'folyunk bele'. Igazából még nem tudjuk, hogy miként oldható meg az érintés, az érzések és a közvetlen agyi kapcsolat a virtuális világban. Ha e problémákon úrrá leszünk, akkor majd beszélhetünk időt és pénzt megtakarító virtuális utazásokról, sőt akár egy új életről is."

Az Index meg eközben a háromdimenziós internetről közöl cikket az ABC News nyomán. A Second Life és társai sikere (még nem tudjuk, hogy tényleg az-e...) nyomán már azon gondolkodnak az okosok, hogyan lehetne az "elavult" szöveges, képes, videós, stb. weboldalakat felváltani térhatású, virtuális világokkal.

No, és akkor most nagy levegő. A digitalizáció jó. A digitalizáció fontos. Haszna vitathatatlan. De azért álljon meg a menet! Manapság szinte semmi nem működik úgy, ahogyan kellene. Kiüresednek a korábbi értékek, de újakat senki nem kínál helyettük. A hagyományos médiának - hogy a szakmára szűkítsünk - minden második nap valamelyik guru halálhírét kelti.

És az újságok és társaik csak nem akarnak megdögleni... Fene beléjük! Ez azonban nem jelenti azt, hogy az eddigi keretek között működhetnek tovább. Na és? Kihívások jelentkeznek, amelyek válaszokat igényelnek. S valódi válaszok helyett mit látunk? Jövőbe meredő, utopisztikus víziókat, a jelen (média)romjai mellől angolosan ellépő szakembereket.

Íme az új gumicsont: a virtuális világ! Mert a valódi világot úgy tönkrevágják az emberek, hogy lassan élhetetlenné válik. Nem elég, hogy lakhatatlanná tesszük a saját életünket, de hogy normálisan tudósítani sem tud erről a való világról a média, az a másik fele. Bulvárba és politikába fullad a sajtó. Ki ne menekülne?...

De akkor ha nincs ötletünk arra, hogy hogyan lehet az életet, s benne többek között a médiát élhetővé, élvezhetővé és fogyaszthatóvá tenni, akkor ki kell lépni? Ha nem jó a hús-vér élet, kapcsoljon digitális üzemmódba! Hát én bizony megijedtem. Tévedés ne essék, nem a modernizációval van gondom. De nem mindegy hogyan.

Én például szeretem a könyvek illatát. Notorius újságolvasó vagyok, és vígan háttértévézek. Napi sok órát lógok az Interneten, mert a munkám és a szenvedélyem is. No de hogy költségkímélésből inkább virtuálisan utazzak el mondjuk Jamaikába?! Szeretem  a tengeri szél illatát. Azt is, mikor órákig állok a tranzitban a repülőre várva. Szeretek utazásra gyűjteni. Kilépni a valós ajtón munkába menet.

Szóval jó dolog a jövőt tervezni. Média ügyileg, meg össztársadalmilag is. De azért félelmetes, hogy ilyen közel került a jelenhez a Szárnyas fejvadász világa... Ajánlott olvasmány még Ray Bradbury-től a Fahrenheit 451. Szigorúan papíron azoknak, akik még autóval vagy bringával járnak űrhajó helyett.

1 komment · 1 trackback

Címkék: internet közeg digitalizáció

A bejegyzés trackback címe:

https://mediainfo.blog.hu/api/trackback/id/tr39214559

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: como fazer cabelo boneca de pano passo a passo 2017.10.12. 12:57:20

what country singers smoke weed - Phenylephrine and ritalin

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deus 2007.10.31. 19:22:59

"Szép új világ" : )

Teljesen egyetértek a cikk szerzőjével, én is szeretem a könyvillatát, szeretem érezni mikor süti a nap a fejem búbját, mikor az emberek kiabálnak egymással.. Szeretem az életet...

Üdv: KID
süti beállítások módosítása