2009.12.17.
10:50

Írta: mediainfo

Hol is vannak az analfabéták?

Idén volt 10 éves az Internet Hungary, amelynek mindig is hangsúlyos témája volt a digitális választóvonal, amely a "két Magyarország" között húzódik. Eszerint van mostmár 50 százaléknyi ember, aki felment a világhálóra, meg 50% digitálisan írástudatlan, aki meg sem próbálta, vagy nem volt rá lehetősége.

Évek óta folyik az a vita is, hogy mi lenne a fontosabb: újabb és újabb csoportok behúzása a netre, vagy az ott lévők fejlesztése. Az olyan - tiszteletreméltó - projektek, mint pl. a WiFi Falu a digitális népesség bővítésére fókuszálnak, ami jó és fontos. Ugyanakkor Simó Györgynek is lehetett abban némi igaza az idei konferencián, hogy nem biztos, hogy elégséges az infrastruktúra fejlesztése-terjesztése, mert hogy sajnálatos módon a már neten levőkkel is baj van. Ahogy ő mondta: "provinciálisak", és nem élnek a netben rejlő lehetőségekkel. Hogy kinek és mennyiben van igaza, lehet vitatni.

Viszont miről jutott ez eszembe? Ha az ember online médiafelületeket üzemeltet (nem a blogra gondolok), akkor érkeznek oda látogatói észrevételek, kérdések, információkérő megkeresések. Erről-arról. Telefonon, de leginkább e-mailben. Érkeznek emberek kifejezetten a médiafelületet keresve, ők nagyjából képben vannak. Aztán érkezik egy halom ember, keresgélés (guglizás) eredményeképpen. És ilyenkor szembesülhetünk azokkal a dialógusokkal, e-mail váltásokkal, amelyeket nagy cégek vicces kedvű, megfáradt ügyfélszolgálatosai ki szoktak szivárogtatni, s azok jól felkerülnek a mindenféle viccoldalakra.

Mikor az ember ezekkel szembesül, újra és újra rádöbben, hogy át kéne gondolni ezt a "digitális választóvonal" témát. Mert digitális írástudatlanokról beszélve mindig azt sejtetjük, hogy "azok" ott rosszabbak, mint "ezek" itt, a neten. Hát, nem. És minél nagyobb a penetráció, annál kevésbé igaz az, hogy pusztán az a tény, hogy valaki használ internetet, bármilyen megkülönböztető erővel bírna. Tehát, átlépheti valaki simán a digitális választóvonalat úgy, hogy közben vígan analfabéta a szó majd összes konkrét és átvitt értelmében.

Itt van a digitális "innenső" oldalon egy halom ember, aki nem tudja értelmezni, hogy

-mit jelentenek azok az információk, amelyekkel a keresőkben, vagy általában a neten találkozik

-ennek nyomán szűrni sem képes relevancia alapján

-a kiragadott, "megguglizott" szavak kontextusát nem tudja értelmezni

-a 3 sornál hosszabb szövegeket képtelen értelmezni

-az árnyalatokat képtelen értelmezni (nézzük meg a fórum hozzászólások színvonalát)

-nem tudja értelmezni, milyen kérdéssel kihez fordulhatna, nem tudja az információ közlőjét megkülönböztetni a közlés tárgyától, stb.

És közben nagyon önérzetes, mert neten van. Ez tök jó, és jöjjenek még többen, és éljenek a világháló adta lehetőségekkel. Csak magában ez baromi kevés. Magában ennyitől senki nem válik naprakésszé, nem lesz nagyobb szellemi önvédelme a mind bonyolultabb világban. Csak ott lesz még egy helyen, ahol elveszhet. Pont úgy, mint a hivatalokban, a hivatalos papírok értelmezése, bármilyen könyv elolvasása kapcsán.

A választóvonal máshol van, nem a netelőfizetés dönt arról, hogy valaki ideát vagy odaát van. Bár olyan egyszerű lenne, hogy behúzzuk a kábelt vagy bedugjuk a modemet.

Szólj hozzá!

Címkék: internet izé közeg digitalizáció

A bejegyzés trackback címe:

https://mediainfo.blog.hu/api/trackback/id/tr641603075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása