2009.02.25.
12:50

Írta: mediainfo

Már megint egy karikatúra miatt magyarázkodhat egy újság

Még bizonyára mindenki emlékszik arra, hogy mekkora világbotrányt váltottak ki az egyik dán lap szerencsétlen Mohamed-karikatúrái. Itt az újabb balhé, bár remélhetőleg (feltehetőleg) ebből nem lesznek zavargások és hasonlók. A vád ezúttal rasszizmus, a vádlott pedig a New York Post.

A Media Guardian beszámolója szerint Rupert Murdoch médiamágnás személyesen kért bocsánatot lapja botlásáért. A karikatúrán két zsaru egy megvadult csimpánzot lő agyon. A felirat szerint "Most majd találniuk kell valaki mást, aki megalkotja a következő gazdaságélénkítő csomagot".

Mindez célzás Obama új, nemrégiben aláírt gazdaságélénkítő csomagjára, amelyet az ellenzék és a hozzá közel álló elemzők, médiumok elhibázottnak tartanak, s hevesen bírálnak. A közismerten konzervatív Murdoch is azzal védekezett, hogy a karrikatúra csupán a csomagot kritizálja elhibázottsága miatt. Azt ugyanakkor ő sem tagadja, hogy a dolog nem jól sült el, így - vállalva a felelősséget - elnézést kért azért, mert annyi embert megbántott a lap a poénnal.

Tény, hogy elég olcsó a hasonlat, mert ugye az elnök fekete, és a fekete az nigger, a nigger az majom... Messze vezet az asszociációs lánc, és hát ez abban az országban, amely büszkén választotta meg első színesbőrű elnökét, logikus módon nagy visszhangra talált. Persze főképp a jogvédők aktivizálták magukat, s akadtak, akik a főszerkesztő fejét meg a lap bojkottját követelték.

A New York Post persze bocsánatot kért, ami nem szokatlan eljárás. Az viszont annál inkább, hogy valaki ilyen magasról "szóljon le" lapja ügyében, mint Murdoch tette. De a felzúdulás meg Obama népszerűsége akkora, hogy kénytelen volt. Nem beszélve arról, hogy a képi viccet megalkotó Sean Delonas-t már többször megvádolták azzal, hogy bigott. Ennek meg ugyebár egy fekete elnök vezette Amerikában nem sok babér terem. Egyelőre.

 

Íme, a "bűnös":

Szólj hozzá!

Címkék: amerika sajtó sajtómunkás közeg

A bejegyzés trackback címe:

https://mediainfo.blog.hu/api/trackback/id/tr62965080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása