2011.01.24.
03:48

Írta: petal

Hol van a világ közepe?

Hogy minden mennyire relatív, azt talán nem is érzékeli addig az ember, amíg egy másik országba nem költözik. Most, hogy ez velem már kétszer is megesett, és egy kontinens váltáson is túlvagyok, rá kell jönnöm, mennyire másképp is néz ki a világ, attól függően, hogy honnan szemléljük.

Bár nem voltam rajongója az otthoni "tunkolós" híreknek, mára visszasírom a magyar híradók legalább azon részét, amely némi kitekintést engedett a világra. Dániában az abszolút hírforrást (az internet mellett, persze) a CNN jelentette, ami így visszatekintve a legkiegyensúlyozottabb tájékozódást tette lehetővé, legalábbis földrajzilag.

Amióta Amerikába költöztem, megtanultam: a tévécsatornák székhelye a legmeghatározóbb szempont a híradók szerkesztési elveiben. Az ország méreténél, és a lakói által vélt világelsőségüknél fogva az amerikai híradásokba maximum akkor kerül be nemzetközi hír, ha több százan halnak meg valahol, vagy ha amerikai érdekeltség is van a dologban. Különösen igaz ez a helyi csatornákon, amelyek földrajzilag még tovább szűkítik a híreket: mivel annyi a lövöldözés és "tunkolnivaló" helyben is, azzal már, hogy mondjuk az ország másik felében, netalán a fővárosban mi történt, csak meglehetősen ritkán foglalkoznak.

Az i-re a pontot mégis a BBC America tette fel számomra. Miután fájdalommal vagyok kénytelen tudomásul venni, hogy Amerikában a CNN-nek is csak az amerikai adása (nem a Dániában megkedvelt nemzetközi adás) fogható, gondoltam, a brit BBC kielégíti majd a világ más tájáról származó hírek utáni szomjamat. A BBC térképének viszont - elég hamar rá kellett, hogy jöjjek - nyilván az Egyesült Királyság az origója. Így aztán a hírek, noha nemzetköziek ugyan, kizárólag a szigetországra és annak egykori gyarmataira összpontosítanak.

Marad persze az internet. De ki gondolta volna, hogy a csodás, 800 csatornás amerikai csatorna kínálatban nem találok egyetlen, nemzetközi szemléletű híradót sem?

Szólj hozzá!

Címkék: amerika privátszféra televízió

A bejegyzés trackback címe:

https://mediainfo.blog.hu/api/trackback/id/tr992608887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása