2009.01.22.
10:33

Írta: petal

A tévé aranykorára várva

Amerikában úgy két-három éve a tévé aranykoráról beszélnek. Merthogy jobbnál jobb sorozatok, tartalmak készülnek a kis képernyőre. Nívósabbnál nívósabb színészek (és rendezők, stb.) szerződnek le az egyes produkciókhoz, és egyes lapok megfogalmazása szerint a kanapéra kucorodva tévézni ma már épp olyan értékes „randi”, mint a moziba menni egy jó filmet megnézni.

És ez tényleg így is van. A nézettségi verseny az Egyesült Államokban a legjobbat hozta ki a tévés csatornákból, szinte tobzódni lehet az érdekesebbnél érdekesebb sztorikban. A legjobbakból jó néhány már hozzánk is eljutott, így legalább a felszínt megkapargatva bepillantást nyerhetünk, milyen minőségben tévéznek odaát a tengerentúlon. A kint jelenleg legnépszerűbb tartalmak közül nálunk is látható például az NCIS és a Született feleségek a TV2-n, a Grace klinika és a hamarosan kezdődő A Mentalista az RTL Klubon.

Ez azonban csak a jéghegy csúcsa. Az országos adók mellett ugyanis Amerikában komolyan beleszólnak a versenybe a kábelcsatornák, többek közt az HBO és a Showtime. Kicsik és nagyok, mélyebb vagy szórakoztató, de mindenképpen érdekfeszítő és színvonalas tartalmakkal versengenek a nézők kegyeiért. A világon a legvegytisztábban működő piacgazdaságban ezt hozta a verseny a tévés piacon.

Hogy itthon mit eredményez a nézettségi verseny, azt nap mint nap láthatjuk a képernyőn. A minőségről, színvonalról alkosson mindenki döntést maga. Én meg bőszen várok tovább, hátha más tévés trendekkel együtt egyszer ránk is ránkköszönt a tévé aranykora.

5 komment

Címkék: amerika verseny televízió

A bejegyzés trackback címe:

https://mediainfo.blog.hu/api/trackback/id/tr54893891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sofokles · http://sofokles.blog.hu 2009.01.22. 11:08:11

Ja, ránk köszöntött az aranykor. Az a baj, hogy ez nem a tévéké, hanem a sorozatoké. Sorozatot pedig internetről tölt le az ember. Egyre több. Van egy jó tartalom, csak a közvetítő közeg változik szépen lassan.

petal 2009.01.22. 11:30:15

Van benne valami, ez is egy elgondolkodtató kérdés, hogy mikor jön létre (vagy létrejön-e egyáltalán) az a platform, ami legálisan, de az új, globalizált és internettel átszőtt világ által elvárt rugalmassággal teszi elérhetővé ezeket a tartalmakat. Magyarán, hogy tényleg a néző állíthassa össze szabadon, mikor mit néz a kínálatból. Csak az már a csatornák halálát is jelentené a mai formában, az ő kezükben pedig komoly pénz és hatalom van.

Sofokles · http://sofokles.blog.hu 2009.01.22. 15:05:16

Ez igaz, de a csatornák át fognak alakulni. Azt amit ma csak TV-n nyújtanak, előbb utóbb kénytelenek lesznek átalakítani on-demand alapokra. Ez vagy azt jelenti, hogy a hagyományos TV-készüléken én választom ki a nézni kívánt műsort a kínálatból, vagy interneten is elérhetővé teszik ugyanezt, vagy mindkettő.

A csatornák itthon is elkezdtek tapogatózni az online felé. A Fókusz és az aktív végén is bemondják, hogy további hírek, videók, bővebb információk az xy.hu weboldalon. Vagy ott a tv2 webcast, ahol vannak webcsatornák streamelt adások számára. A tv-k sem hülyék, ők is tudják, hogy előbb utóbb lépni kell, és nyilván készülnek is rá. És amint meg lesz a kritikus tömeg online, beindult ott is a szolgáltatás on-demand alapon. Gondolom.

petal 2009.01.22. 20:28:48

Bízom benne, úgy legyen! :)

disfear 2009.01.28. 16:06:12

Mindig hallom hogy megszűnik a tv ugy ahogy ismerjük, de szerintem az a fajta müsorszolgáltatás hogy más szerkeszti helyetted a müsort megmarad. Pld leirták a rádiót, mégis internetes rádiók is ugyanugy vannak dögivel. Az embereknek szükségük van arra hogy ne "válogassanak" hanem csak leüljenek elé.
süti beállítások módosítása