2009.01.16.
14:17

Írta: mediainfo

Már a maffia is a Facebook-on toboroz

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója nemrég jelentette be, hogy a közösségi site felhasználóinak száma elérte a 150 milliót. Éljen, éljen! Viszont a tömeg a nagy számok törvénye szerint sok hülyét is vonz. Legutóbb például az olaszok akadtak ki teljesen, miután a Cosa Nostra néhány különösen véreskezű vezérét polírozó "rajongói klubok" jelentek meg a Facebook-on.

A szervezett bűnözés elleni csoportok rögtön riadót is fújtak. Különösen az tölti el őket aggodalommal, hogy a maffiás oldalakon pörgők nagy többsége fiatal. Úgyhogy - tekintettel az olaszok maffiaügyi érzékenységére - komolyan veszik az ügyet, még akkor is, ha a negatív hősöknek mindig is nagy kultusza volt (vonatkozó filmélmény: Született gyilkosok). És hát, fiatalság, bolondság.

Egyesek már odáig mentek, hogy a Facebook-ot is támadják azért, mert hagyja, hogy ilyen csoportok is megéljenek a felületén. Az egyik legkritikusabb nyilatkozó az ügyben Rita Borsellino volt, ami nem is csoda, mivel bíró testvére 1993-ban egy maffiás bombamerénylet áldozata lett. Szerinte a Facebook-nak "önvizsgálatot kellene tartania".

Egyelőre nem nagyon tudják, mit kezdjenek a dologgal, még maguk a maffia ellenesek is megosztottak azt illetően, hogy lehet-e cenzúrát követelni ilyen esetben. Viszont nem kizárt, hogy aki a maffiavezéreket dícsérő oldalakon pörög, az a hatóságok kellemetlenkedésére számíthat. Ez viszont adatvédelmi szempontból necces... többek között.

Mindenesetre az ilyen esetek szaporodása jelzi, valamit kellene végre kezdeni a jogok és felelősségek kérdésével a közösségi térben, mert azzal, hogy mindenki publikálási lehetőséget kapott, egyfelől sok olyan vélemény is szabad utat kapott, amelyek eddig méltatlanul voltak elnyomva vagy elfeledve, viszont milliónyi ámokfutó is rászabadult a világhálóra. Az eddigi szabályozás pedig az új logikájú médiakörnyezeteben finoman szólva sem működőképes.

Szólj hozzá!

Címkék: internet 2.0 szabályozás közeg

A bejegyzés trackback címe:

https://mediainfo.blog.hu/api/trackback/id/tr90881751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása