2010.08.19.
21:40

Írta: petal

Nem akarok átlátható lenni

Indulásakor az internet egyik nagy-nagy előnye volt az inkognitó. Fórumokon, kommentekben adhatta ki magából bárki, amit akart, anélkül, hogy fel kellett volna fednie, vicces vagy épp felháborító álneve egy háromgyerekes családanyát vagy egy kamionsofőrt takar. Mára egyre többen - köztük nem véletlenül a Facebook alapítói - beszélnek arról, hogy változik a trend: a felhasználók növekvő számban vállalják fel véleményüket, megnyilvánulásukat valódi nevükkel és akár arcukkal (például épp Facebook profiljukon keresztül).

A magyaroknak érezhetően jobban fekszik az első vonal. Viszont a névtelenség álarca mögé bújva egy elég visszataszító stílus ütötte fel a fejét sok hozzászólásban és fórumon. Mégis, a másik utat, a teljes nyitottságot és átláthatóságot sem tudom egészen magamévá tenni. Minden második weboldalon meg kellene adnom a nevem-címem-telefonszámom, a hazai DM szabályozás kötelezővé is teszi, hogy például hírleveleseinktől (akik természetesen emailben kapják a hírlevelet) a fizikai címüket is bekérjük. Történetesen meg tudom érteni, aki ilyen esetben kamu címet ad meg. Adatbázis építés ide vagy oda, ez valahogy nem tűnik helyesnek. Mi közöm nekem egy online cégnél a felhasználó postai címéhez?

És még egy adalék az átláthatósághoz. A következményekkel nem számolva, millióan publikálnak nem a nagyközönségre tartozó információkat magukról, nem is beszélve a fotókról és házi videókról. Egyik nagy kedvencem a gyerekekről a közösségi oldalakon közzétett meztelen fénykép kategória, ami egyfelől nagyon cuki, másfelől borzasztó ciki lesz majd, ha az a gyerek felnő és belegondol... Nem az a baj, hogy valaki meg akarja osztani az örömét, élményeit másokkal, hanem hogy ezt nem tudja korlátok közé szorítani, és mondjuk csak a szűk baráti-családi körére szorítkozva megtenni.

Nem véletlen, hogy az átláthatóságot pártoló Eric Schmidt (Google vezérig.) a Guardian cikke szerint nemrég azt nyilatkozta: szerinte a jövőben jó páran nevet fognak majd változtatni, mert annyi visszavonhatatlan, a neten visszakereshető marhaságot csináltak, valódi nevüket felvállalva.

2 komment

Címkék: internet privátszféra közeg

A bejegyzés trackback címe:

https://mediainfo.blog.hu/api/trackback/id/tr662233932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

druszilla · http://kontar.blog.hu/authors/druszilla 2010.08.25. 18:43:47

Akinek annyi esze van, hogy kiteregeti a szennyest, megérdemli, hogy kihasználják vagy ciki legyen valamilyen formában.
Attól, hogy változnak a kommunkációs lehetőségeink, még nem kell elveszteni józaneszünket.

aadriennne 2010.08.26. 11:02:40

A gyerekek fotóival talán kisebb gond van, viszon vannak, akik saját maguk alat vágják a fát a közösségi megnyilvánulásaikkal, vö álláskeresés...
süti beállítások módosítása