2008.11.10.
17:05

Írta: petal

Miért nincs Magyarországon tényfeltáró újságírás?

Még a tavaszi Kamera Hungária alkalmával feszegették a témát kerekasztal-beszélgetés keretében, amely során ugyan levonható tanulságok nem születtek, de Havas Henrik sokatmondóan megjegyezte: egyszerűen azért, mert ebben az országban bármit tárjanak is fel, annak nincs következménye.

Nos, az RTL Klub közleménye alapján van, amikor van következmény, csak épp bár ne lenne:

Közlemény

Az Magyar RTL Televízió Zrt. a demokrácia és a sajtószabadság szempontjából aggályosnak tartja, hogy munkatársát, Polgár Gézát, a Fókusz riporterét egy olyan oknyomozó riport elkészítésével kapcsolatban rabosítják holnap reggel 8 órakor a Gyorskocsi utcában, amelynek során éppen a hatóságok munkáját segítette, és a közvélemény erejével valamint a rendőrséggel együttműködve egy bűncselekménysorozatot leplezett le.

Polgár Géza fél éves oknyomozói munka után a rokkantigazolványokkal való visszaélésekről forgatott, melynek során rejtett kamerás felvételek segítségével mutatta meg, hogyan lehet hamis orvosi papírokkal, önkormányzati dolgozói segítséggel parkolási engedélyt szerezni. A felvételeket, kollégánk még az adásbakerülés előtt leadta az illetékes rendőrkapitányságon, illetőleg feljelentést is tett, melynek nyomán az ügyben nyomozást indítottak. A leleplező felvételek elkészítéséhez kollégánk – a riportban lebuktatott – közvetítő és okmányügyintéző segítségével maga is hamis orvosi papírhoz, és ezáltal, illetve az okmányügyintéző további segítségével mozgáskorlátozottak számára kiadható parkolási igazolványhoz jutott, melyeket a felvételekkel együtt szintén leadott a rendőrségen. Ezért is érthetetlen, hogy a hatóságok – noha a rendőrség maga is ismerte az ügyet és annak hátterét – most
hivatalos személy általi közokirathamisításban való bűnsegédlettel gyanúsítja a Fókusz riporterét – információink szerint ügyészségi indítvány nyomán. Így hasonló elbánásban részesülhet, mint azok, akiknek bűncselekményeinek felderítésében aktívan működött közre.

Meggyőződésünk szerint az a tény, hogy kollégánk a társadalom javát  szolgáló, így arra semmilyen veszélyességgel nem bíró újságírói munkájának eredményeként akár felfüggesztett börtönbüntetés is fenyegetheti, súlyosan sérti a sajtószabadság alapértékeit, és a hazai oknyomozó újságírás létét veszélyezteti.

Magyar RTL Televízió Zrt.

2 komment

Címkék: televízió sajtómunkás közeg

A bejegyzés trackback címe:

https://mediainfo.blog.hu/api/trackback/id/tr28761798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

karosultak · http://www.help.try.hu 2008.12.19. 13:56:31

Tényfeltáró ujságirókat, bloggereket keresek:
www.help.try.hu - Próbálsz segiteni?

BognarGergely · http://www.comprad.hu/hu/compradblog/index.php 2009.03.10. 15:15:51

Tényfeltáró újságírók márpedig vannak. Kicsit vitatkoznék Havas kijelentésével, ugyanis az oknyomozó újságírók legtöbbje nem azért tár fel valamilyen ügyet, mert azt gondolja, annak lesz következménye (sajnos Abszurdisztánban nem naivak a sajtómunkások...). Kemény tényfeltáró cikkeket közölt már pl. az ÉS, a Heti Válasz (a kiváló Bódis András tollából sok dolgot megtudott a közvélemény), vagy a HVG (példaként említeném a jeles Rádi Antóniát). Szóval: van hazánkban tényfeltáró újságírás, csak a törvénytelen ügyek napvilágra kerülését nem követi felelősségrevonás, a hír pedig rövid idő alatt elhal...
süti beállítások módosítása