2008.03.25.
17:04

Írta: mediainfo

'The Games will go on'

Jó ötlet volt ez a kínai olimpia? Hülye kérdés, mi? Növekszik.. mit is mondok száguld a kínai gazdaság, mintegy 3 milliárd dollárral dobja meg az esemény a globális reklámpiac növekedését, dinamizálja a sportbizniszt, és a HD technológia olimpiája lesz, meg minden.

Még Steven Spielberget is megnyerték a megnyitó rendezésére. Aztán észbe kapott, és visszalépett. A művészi megalomániát lenyomta az imázsféltés. No mindegy, majd keresnek másik rendezőt.

Közben hápog a NOB, hogy ez nem politikai esemény, szóval kéretik a politikától független értékekre figyelni, mint béke (a háttérben szolídan ölik a Tibet mellett tüntetőket...), a globális szeretet, a tiszta teljesítmény és hasonlók.

Félszemmel néztem a Eurosporton az olimpiai láng meggyújtását. Később hallottam az RTL-en a híradást: mikor a Riporterek Határok Nélkül aktivistái feltűntek, hogy az emberi jogok lábbal tiprása ellen tiltakozzanak a megnyitón, a görög tévé munkatársai azonnal távoli képekre kapcsoltak, a kínai tévé meg olyan ügyes volt, hogy fel se tűnt a nézőknek, hogy tüntetés van.

A francia köztévé most közölte - olvasom az Indexen -, ha cenzúrázni fogják a híradásokat Kínából, például a játékokat kísérő esetleges tüntetéseket, akkor nem közvetíti az eseményt. Miért, mit gondoltak, az az ország, ahol a net jelentős része blokkolva van, majd éppen az évszázad presztízs beruházása alkalmából bíz bármit is a véletlenre?

De nem is kell ennyire messzire menni. Tüntetések? Ugyan. De mi van a "standard" tartalommal? Hogyan tudnak a média munkatársai odakinn rendesen, mondhatni csorbítatlanul tájékozódni pl. a neten? Már csak a szakmai praktikum szempontjából is kérdéses a dolog.

Tulajdonképpen képmutató dolog most bojkottra szólítania bármely nyugati demokráciának. Eddig is tudtuk, mire lehet számítani. A tüntetések meg nem történtté tehetőek a kínai tévében. A nem-szeretem hangok el lesznek nyomva, s közben 3 milliárd dolláros reklámköltés, egy halom beruházás, a márkák és versenyek arzenálja közepette mindenki bámulja a nagyfelbontású képernyőkön még látványosabb játékokat.

Sajnálom a sportolókat. Megérdemelnék, hogy a játékok róluk szóljanak. Ám ez idén pláne nem lesz így. A média meg végül úgyis aszisztál majd ahhoz, ami történik, indításképpen megtették ezt a megnyitón a görög tévé munkatársai. Aki meg nem ért egyet, lengethet zászlót a Riporterek Határok Nélkül aktivistáival. Maximum nem kerül képernyőre. Lesz aki meg szemérmesen lesüti a szemét, és az emberben ott visszhangzik az atlantai olimpia idején, a robbantások után elhangzott mondat: The Games will go on.

1 komment

Címkék: sajtómunkás közeg

A bejegyzés trackback címe:

https://mediainfo.blog.hu/api/trackback/id/tr81396218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Neofuture (törölt) 2008.03.26. 23:38:50

Beta-fázisba lépett egy új kiszolgáló-weblap, az SmsTube. Az SmsTube egy kiszolgáló-honlap, a célja háttértámogatás nyújtása olyan felhasználóknak, akik már rendelkeznek saját honlappal vagy bloggal. A honlapon létre lehet hozni egy sms-falat (nevezzük tube-nak), amit egy html-kód segítségével bárki be tud illeszteni a blogjába/honlapjába.
Ez azért hasznos, mert a tube felületén megjelenik minden olyan szöveg, amit az adott felhasználó a megadott telefonszámra küld sms-ben. Így bárki képes a saját honlapját/blogját akár az utcán sétálva vagy a nyaralás alatt is frissíteni. Lásd: www.smstube.hu

Üdv, Neo
süti beállítások módosítása