2008.01.28.
15:11

Írta: mediainfo

Független, hangsúlyozom FÜGGETLEN!

A múlt hét végén jött a közlemény, miszerint elindult a független Hir.tv. A hir.tv egy új hírportál, amely idézem:
"nem egy politikai irányzat újabb kezdeményezése, hanem egy teljesen független, önálló, közéleti, politikai hírforrásról beszélünk, amelynek tartalmát - a céggel együttműködő - MTI és más külföldi hírirodák, mint tartalomszolgáltató partnerek biztosítják"

Ezzel kapcsolatban azonban több kérdés is felmerül:

Először is miért olyan nevet választ az új csatorna, amelyet egy másik már gyakorlatilag lefoglalt? Arról, hogy Hir.tv, minden hírek iránt érdeklődőnek feltehetőleg a Hír TV jut az eszébe, amely vállaltan egy adott eszmei és politikai irányzat támogatója és kommunikációs platformja. Hogy szépen fejezzem ki magam:) Kicsit olyan érzés, mintha valaki megjelenne a világpiacon a Koca-Colával, és közölné, ez nem Coca-Cola és nem Pepsi, hanem a harmadik út! Szóval nehéz lesz ez, a márkaépítés elég rögös út lesz feltehetőleg.

Érzik ezt a portál alkotói is valószínűleg, hiszen a nevük, a szlogenjük, a közleményük egésze kísérlet arra, hogy megmutassák, mi nem azok vagyunk. Kérdés, hogy egy médium önazonosságának kialakításához elég azt tudni, hogy mi nem? Arra volnánk kíváncsiak, hogy mi igen.

A hírgyártás emellett drága műfaj. Az MTI és a többi hírügynökség szép pénzeket leakaszt a csomagokért, ugyanakkor a hírversenyhez egy nagy médiumnak édes kevés MTI hírekből élnie, a közlemények feldolgozása sem lehet elégséges magában. Kell valami unikális tartalom, ehhez azonban tapasztalat, beágyazottság szükséges. A függetlenség egyik lényeges eleme talán éppen az, hogy az ember olyan minőségű és erejű apparátussal bír, hogy van lehetősége legalább részben függetlenítenie magát az MTI által formált információs komplexumtól.

Meg ugye, ez a függetlenség is... Lehetséges ez? Főképp politikai, közéleti híreknél? Előfeltétele ez a hitelességnek? Nem egyszerűen akkor korrekt az ember, ha látszik, kinek dolgozik, kikre számít, mit vall, és mivel nem képes azonosulni? Lehet vegytisztának lenni?

Szerintem nem. Ott van az Index, a független szóról, bár nem is nagyon értelmezhető szerintem egy ilyen típusú médium esetében a fogalom, még leginkább ők jutnak eszembe. Nekik viszont mindenről véleményük van, lehetőleg kritikus. Az ő hitelességük alapja nem a vegytisztaság, hanem az, hogy "bevállalják", ha úgy gondolják, Dr. Csernus stílusban is. Aztán eszik, nem eszik.

A hírverseny nő, s mind fontosabb, hogy egy piaci szereplő meg tudja különböztetni magát, szolgáltatásaival, arculatával, hangnemével, ne adj isten, irányultságával. Én egyelőre nem látom, hogy mitől van szükség a piacon erre az új hírcsatornára, de a tulajdonosok biztosan jobban tudják.

Abban valahogy nem hiszek, hogy ezzel meghonosodik a függetlenség. Ha unod a politikát, szerintem ne hírportálokat látogass, hanem mondjuk ezt az oldalt: www.csakjohirek.hu. Nekem bevált.

1 komment

Címkék: internet sajtó közeg

A bejegyzés trackback címe:

https://mediainfo.blog.hu/api/trackback/id/tr20314851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anett 2008.05.11. 22:48:41

Érdekes kezdeményezés, ha jól tudom külföldön már van hasonló oldal, ahol szintén csak jó dolgokat közölnek. Én azért néha a rosszat is megnézem/olvasom, kell a változatosság.
süti beállítások módosítása