2009.04.01.
13:20

Írta: mediainfo

Csak a saját véleményére kíváncsi? Itt az ideológia alapú kereső

Vicces újítással állt elő a Yahoo okoska részlege: az Ideological Search olyan keresési szűrő, amely aszerint dobja ki a találatokat, hogy valaki republikánus vagy demokrata szemmel keres. Szóval gyökeresen mást kapunk az "Obama" vagy a "Bush" keresőszóra, ha egyik vagy másik szimpátiát jelöljük be.

A Yahoo! ideológia alapú keresője mögött meghúzódó alapgondolata az, hogy kutatóik szerint a népeknek nagyon nem tetszik, hogyha rákeresnek egy-egy "kétesélyes" témára, szóra, névre, akkor sok olyan blog, cikk és egyéb tartalom bukkan fel, ami - bár az adott témát taglalja, de - homlokegyenest ellentétes azzal, amit ők gondolnak.

A Yahoo! azt mondja, ha az ember megválaszthatja, hogy mondjuk a Fox vagy a HuffingtonPost oldalára mászik fel információkért, akkor miért ne tehetné ugyanezt a keresések során. Más keresőmotorok eddig nem tették lehetővé ezt a fajta személyreszabást, úgyhogy a Yahoo! most nagyon örül magának. Nem csoda, mert elég sok kutatás áll emögött az elsőre vicces szűrő mögött, amiről a fenti linkek lehet olvasni is.

Hát, nem lebecsülve a kutatók munkáját... no de ez is egy kis pofon a teljes körű tájékozódás igényének, a vitakultúrának és hasonlóknak. Persze, aki továbbra sem akar beszűkülni, az nyomja tovább a keresgélést a normál Yahoo, Google stb. felületeken. Én mondjuk így teszek, mert kíváncsi állatfaj vagyok. Meg bizonyára nem "szűkülnek le" azok a - tételezzük fel, netre tévedő - akciónyugdíjasok sem, akik előszeretettel nézik a pártszimpátiájukkal homlokegyenest ellentétetes értékeket (?) valló tévét, csak azért, hogy legyen mivel vérnyomást emelni, és persze másnap is legyen téma a boltban Terus nénivel:D

Szólj hozzá!

Címkék: kereső kutatás internet izé médiahasználat

A bejegyzés trackback címe:

https://mediainfo.blog.hu/api/trackback/id/tr31039658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása