2008.09.22.
12:06

Írta: mediainfo

Kit érdekel a userek véleménye?

Ma közöltük ezt a hírt: http://www.mediainfo.hu/hirek/article.php?id=12401. A Facebook júliusban új ruhácskát kapott, amit e hónapig opcionálisan állíthattak be maguknak a userek. A dolog mostanra kötelezően élesedett, a népek meg tiltakoznak. Több millióan.

Az egyik "fogyasztói csoport" (hú de hivatalosan hangzik) 12 nap alatt elérte az egymilliós taglétszámot, ezt napi 200 ezerrel fejelik meg. A cél az ötmillió. De vannak mások is; némelyek pár ezren érdekérvényesítenek, mások meg kétmilliós tömbben.

Hogy mi a bajuk? Hát az a bajuk, hogy bár a Facebook az új dizájn bemutatása után megkérte őket, jelezzenek vissza, de előtte - értsd: a ráncfelvarrási ötlet megszületésekor - senki nem kérdezte meg a népet, mégis mi kéne, ha vóna.

A Facebook azt mondja, hiába a pár millió fő tiltakozó, a csendes többség elfogadta, sőt, sokan lelkesek. Tehát a design él virul, és menni fog. Éljen! Akkor meg minek kértek visszajelzéseket.

Azért érdekes kérdés ez, mert ez mégis csak egy közösségi oldal, vagy mi. Web 2.0. Csinálják a látogatók a forgalmat meg minden. Nézegetik egymást, kommunikálnak. A hirdetők meg örülnek. Talán illő lenne komolyan venni, mit gondolnak.

Talán nem a megfelelő mód félresöpörni mindezt azzal, hogy "megértjük, hogy sokak életének lényegi eleme a Facebook, és hogy nehezen állnak át". Jójó, az embert pl. itthon sokkolta az Index, a HVG, az FN.hu megújulása is. Valóban van ilyen effekt, ami aztán elcsitul. De ha egyszer kérdezünk, a válaszokat illik nem figyelmen kívül hagyni.

A dolognak van persze egy olyan olvasata, hogy ki az a szánalmas lúzer, aki képes a Facebook redesign miatt önmegvalósító szervezkedést folytatni, meg egy olyan is, hogy a Facebook úgy web2.0, ahogy Magyarország kistigris... És a Facebook még szerencsés, hogy a felhasználók maradnak - ha háborognak is.

Mert én például azóta, hogy az iWiW-et teleszemetelték irreleváns, bazi méretű bannerekkel és hülye, felesleges szolgáltatásokkal, nem nagyon járok arra, csak ha nagyon muszáj. Úgy néz ki a honi "fészbuk", mint egy bazár, és mint ilyen, nem nagyon ihleti a hirdetőket értelmes megoldásokra, a fogyasztók meg szépen lassan elunják.

2 komment

Címkék: internet 2.0 hűség

A bejegyzés trackback címe:

https://mediainfo.blog.hu/api/trackback/id/tr34675568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sofokles · http://sofokles.blog.hu 2008.09.22. 15:52:40

Akármennyire is egyet értek veled abban, hogy a honi Iwiw egy helyben toporog már több éve, mégis ellent kell hogy mondjak abban a témában, amit manapság olyan divatosan hangoztat mindenki itt a hazai blogoszférában: azaz, hogy a felhasználók előbb-utóbb megunják az Iwiwet és továbbállnak. Igen, lehet, hogy az a kis "elit" réteg, aki követi a webes trendeket, szépen átáll más szociális hálókra, és hagyja veszni az Iwiw profilját, de a mostani húszas évek elején járók, illetve az alattuk jövők még mindig aktívan használják az Iwiw-et (főleg az üzenőfal pörög és az üzenetküldés). Persze meleltte MySpace-elnek, Hi5-oznak és egyre inkább Facebook-oznak is. És persze, lehet, hogy az Iwiw veszít uralkodó helyzetéből, de a helyzet még mindig az, hogy igencsak pörög a fiatalabbak körében. Jelenleg. A jövő persze lehet, hogy egészen mást hoz.

mediainfo 2008.09.26. 22:27:46

Én úgy értettem, hogy a wiw-ről lepörgők nem azért "jönnek le a szerről", mert a fészbuk és társai jobbak/vonzóbbak, hanem mert egyszerűen nem tudja az embert egy idő után lekötni az "új ismerősök keresése" gomb kényszeres nyomogatása, és a hasonlók.
Szerintem is igazad van abban, hogy a wiw helyzetét nem fenyegetik egyelőre itthon egyéb közösségi médiumok.
Én inkább a kategória egészét kezdem megunni, például a wiw-en kívül egyébre már regisztrálni sem voltam hajlandó. Nincs nekem erre időm, aztán lehet, hogy csak öreg vagyok és antiszociális...:)
A wiw toporgásáról meg: őszintén érdekelne a véleményed az új, online albumos irányvonalról.
süti beállítások módosítása