2009.01.28.
13:00

Írta: mediainfo

Az első tízbe se került a Google az etikus cégek listáján

A Covalence Ethical Ranking 18 szektor 541 multiját, ezen belül pedig 36 technológiai cég tevékenységét vizsgálta etikai szempontból. "Don't be evil" jelmondat ide vagy oda, a Google még a tech cégekre szűkített első tízbe sem fért be, nemhogy az első helyen zárt volna, mint azt sokan gondolhatták volna a céget övező "etikai habosítás" miatt. Így 2008-ban összesítésben a 64., míg a technológiai cégeket tömörítő listán a 12. lett.

A jelentés azért sorolta ennyire hátra a keresőóriást, mert - a Yahoo-val és társaival karöltve - sugárzó arccal támogatja, de legalábbis elfogadja a kínai online cenzúrát, mert ugye kár lenne kimaradni erről a remekül fejlődő piacról. Emiatt aztán a rangsor három dimenziójában - emberi jogok, fogyasztók informálása, politikusok támogatása - gyengén muzsikált a Gugli.

Hogy ne csak anyázzuk a céget, jól szerepelt viszont a környezettudatosság, a társadalmi hasznosság, a közösségek támogatása terén. Szóval egyáltalán nem olyan gonosz ez a cég, csak éppen nem olyan gáncsnélküli lovag, mint amilyennek az emberek meg a média látni szerette, amíg a kereső feltörekvő fázisban volt. (Cuki, innovatív garázscég...)

A top 10 etikus technológiai cég 2008-ban:

1. Intel Corp
2. Xerox
3. Dell Computer
4. IBM
5. Ericsson
6. Sun Microsystems
7. Hewlett-Packard
8. Motorola
9. Cisco Systems
10. Nokia Corp

A Google tehát a 12., de vigasztalhatja őket, hogy az Apple a 28., a szintén kínai "élmunkás" Yahoo pedig csak a 35., és ha egy hajszállal is, de a Microsoft-ot (13.) is lenyomták. Persze elég nagy csúnyaság lett volna, ha "a Microsoft a Yahoo megszerzésével lenyomja, letiporja a netet, a fogyasztókat és a világmindenséget" típusú Google-nyilatkozatok után a szoftvermamut beelőzte volna őket. Mondjuk amikor a Google próbálkozott a Yahoo-val, a Microsoft ugyanezt nyomta (A fenti fiktív idézetbe a nevek behelyettesíthetőek értelem szerint.) Szóval mindenki monnyon le. A látszatról legalábbis, hogy különösebben érdeklik a fogyasztók. Mármint a pénztárcájukon túli dimenziók is.

8 komment

Címkék: kína zöld szabályozás márka hírnév közeg

A bejegyzés trackback címe:

https://mediainfo.blog.hu/api/trackback/id/tr73908140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

medvepók 2009.01.28. 13:59:31

az intel, a sun, az ibm stb. mint támogatói a tpca-nak.
wellnet.hu/tcpa/
www.lafkon.net/tc/

"A TCPA/Palladium nem más, mint egy hardver-szoftver együttműködés a biztonság nevében, melynek eredménye a linux, opensource, sőt a keresztplatformúság, és ingyenes szoftverek kihalása."
ez nagyon etikus ugye

schnee 2009.01.28. 13:59:38

ekkora baromságot.....


És First?:)

zila 2009.01.28. 14:31:41

www.intel.com/community/china/index.htm

Ja, a super etikus intel nem támogatja a kínai kommunista rendszert. Csak éppen együttműködik velük, de a hátuk mögött keresztbe teszik az ujjukat :)

Pincehelyi 2009.01.28. 14:39:45

Érdekes volna látni, hogyan hasonlítják össze a Google tevékenységét pl. a Motoroláéval... Nos, hogy válaszoljak is a kérdésemre: megnéztem a honlapjukon a módszertant; hát a címből kihagyták, hogy "etikus - az internetes sajtó beszámolói alapján"

Kisbitang 2009.01.28. 15:30:55

Jelen pillanatban az európai irodalmi alkotásokat szkennelik be minden engedély nélkül. Megcsinálták ezt amerikában is, pár milliónyi (!) szerzői jogsértést elkövetve ezzel.

Valahol az ötezredik helyen kellene lenniük a sorban, ha ehhez még a kínai dolgot is hozzávesszük...

hash · http://hash.freeblog.hu 2009.01.28. 15:57:54

@Kisbitang: jah a szemetek megpróbálnak egy bárki számára szabadon elérhető könyvtárat létrehozni! undorító egy ügy...

Desert 2009.01.28. 16:01:58

@Kisbitang: Ott a pont. Mellé társul persze a "pofád befogod, megveszlek kilóra büdös paraszt" mentalitás...

Sajnos mára a gugli egy túlhype-olt mamut lett és kezd pont ugyanúgy működni mint a többi utált mamut.

Desert 2009.01.28. 16:02:58

@hash: ja persze, a warez site-ok meg csak megpróbálnak egy "bárki számára szabadon elérhető szoftver-zene-film könyvtárat" létrehozni. Jóvicc...
süti beállítások módosítása